Granola is altijd lekker als ontbijt of tussendoortje, bij yoghurt of kwark, al dan niet met wat vers fruit (blauwe bessen, frambozen, aardbeien, kiwi, …). Koop je klaargemaakte granola in de winkel dan zitten er vaak nogal wat toegevoegde suikers in. Deze granola is een beetje gezoet met honing (je kan ook iets anders gebruiken bv. ahornsiroop).

Er zijn heel veel recepten te vinden voor granola: in principe is het een mengeling van granen, zaden, pitten en noten die je in de oven bakt. Wil je graag gedroogde vruchten (cranberries, abrikozen, rozijnen, …) toevoegen, doe dit dan nadat de granola afgekoeld is. Gedroogde vruchten verbranden gemakkelijk in de oven.

Je hoeft niet zoveel verschillende ingrediënten te gebruiken, kijk wat je in huis hebt en/of koop wat je graag hebt. Ik ben een grote voorstander van gevarieerde voeding. Vandaag maakte ik dit recept, het is een voorbeeld, je kiest zelf wat je erbij doet en wat niet. Ik denk niet dat ik al twee keer dezelfde granola gemaakt heb.

granola

Ingrediënten

  • 125 g havermout
  • 125 g speltvlokken
  • 50 g pompoenpitten
  • 50 g zonnebloempitten
  • 30 g lijnzaad
  • 20 g chiazaad
  • 30 g hennepzaad
  • 20 g zwart geroosterd sesamzaad
  • 20 g wit geroosterd sesamzaad
  • 50 g amandelen
  • 50 g cashewnoten
  • 1 el kaneel
  • 2 el kokosolie
  • 3 el honing

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200°C. Hak de noten in kleine stukjes. Neem een grote ovenschotel, leg er een vel bakpapier in en verdeel alle ingrediënten hierover. Meng alles goed door elkaar.

Zet de ovenschotel gedurende ongeveer een half uur in de oven op 200°C en roer regelmatig alles om (bv. om de tien minuten).

Laat afkoelen en bewaar in een glazen bokaal.