Kerstgebak

Kerstvakantie, dat betekent veel lekker eten, samen gezellig genieten van urenlang koken en tafelen, zalig! Als dessert op kerstavond kozen wij voor verse sabayon met roomijs en voor en met de kinderen maakte ik dit jaar een kerstgebak. Jullie weten vast wel al dat ik het graag eenvoudig houd en dat ik zo weinig mogelijk afval wil, dus het is een rond gebak geworden, opgebouwd met ronde vellen bladerdeeg.

kerstgebak

Ingrediënten

  • 4 vellen bladerdeeg
  • 4 el hazelnootpasta
  • 4 el chocopasta
  • 100 g noten (amandelen, pistache, walnoten, hazelnoten, pecannoten, macadamianoten, …)
  • 1 ei
  • bloemsuiker
  • evt. decoratie: chocoladebolletjes, m&m’s, …

Bereiding

Haal de bladerdeegvellen uit de koelkast en laat ze op kamertemperatuur komen. Hak ondertussen je notenmengeling fijn. Welke noten je gebruikt maakt niet uit, kies noten die je graag eet of gebruik je overschotjes op. Hier hebben de kinderen bijna alles alleen gedaan. We bouwen op een ovenplaat met een vel bakpapier op van onder naar boven. Je begint met een vel bladerdeeg gevolgd door ‘vulling’ en herhaalt dit. Rol een vel bladerdeeg open en bestrijk met een laag hazelnootpasta, hoe royaal je dit doet, kies je zelf. Leg hierop een vel bladerdeeg en verdeel de nootjes hier gelijkmatig over. Leg hierop nog een vel bladerdeeg en bestrijk met chocopasta. Doe dit voorzichtig zodat je het vel niet kapot trekt, door de nootjes is het niet meer vlak nu. Eindig met een vel bladerdeeg en dan maak je insnijdingen. Teken eerst even op een papiertje welke figuur je wil maken. Ik drukte zachtjes twee cirkels in de bladerdeeg: een kleine met een glas en een grotere met een kommetje. Dan sneed ik afwisselend tot aan de cirkel van het kommetje of tot aan die van het glas.

kerstgebak_insnijdingen

Daarna is het de bedoeling dat je telkens een pak deeg + vulling draait, naar binnen of naar buiten afhankelijk van welk stuk je vast hebt. Als je klaar bent met draaien strijk je het hele gebak goed in met een losgeklopt ei en kan het in de oven. Bak ongeveer 45 minuten op 200°, hou het in de gaten, als het te donker wordt, verlaag je de temperatuur van je oven.

Laat het gebak helemaal afkoelen en decoreer dan pas. Dit kan je doen door er iets op te tekenen met een mengsel van bloemsuiker en water (evt. wat citroen toevoegen maakt het frisser) of door er chocolade bolletjes of m&m’s over te verdelen. Maak er iets leuk van. Zet in de koelkast en haal ongeveer een kwartier voor serveren uit de koelkast zodat de kilte uit het gebak is.